Sodobno opremljen dom ni dom, ki je razkošen, temveč dom, ki je izjemno praktičen, LED paneli pa samo popestrijo zadevo. Funkcionalnost je na srečo pogosto povezana tudi z nižjimi stroški za “obratovanje”, kar pomeni, da lahko včasih dosežemo tako praktično kot poceni bivanje hkrati. Eden takšnih načinov je tudi odločitev, da bodo za osvetljavo skrbela led svetila, ki  pa jih  je potrebno znati izbrati glede na prostor oziroma na funkcijo, ki naj bi jo imela posamezna svetilka.

Kakšno svetlobo oddajajo led paneli?

Gotovo ste že slišali, da lahko govorimo o različnih barvah svetlobe – tudi led svetila, ki jih uporabljamo za osvetljevanje notranjih prostorov, lahko “sijejo” rumenkasto, nevtralno belo ali modrikasto. Zakaj je to pomembno? Ker človeško telo ne dojema vseh vrst svetlobe enako. Tako strokovnjaki na primer opozarjajo, da naj bi vsaj petnajst minut pred spanjem ne uporabljali sodobnih elektronskih naprav, ki oddajajo modro svetlobo (na primer tablica ali pametni telefon), saj nam to lahko prinese težave s spancem. Svetila, ki oddajajo modro svetlobo namreč telo spodbujajo k proizvajanju serotonina, ki skrbi, da smo budni, pozorni in osredotočeni. Ravno nasprotno pa svetloba, ki ni modra, skrbi za proizvodnjo melatonina, ki skrbi, da smo sproščeni in se nam počasi prične zehati.
Led svetila torej izberemo glede na njihovo temperaturo: od 2700 do 3000 Kelvina govorimo o rumenkasti, mehki in topli svetlobi, med 3500 in 4100 Kelvina o nevtralni beli, od 5000 do 6500 Kelvina pa o hladni, modri svetlobi, ki je najbolj podobna dnevni.

Led paneli za vsak prostor

Led svetila z nizko temperaturo oddajajo mehko rumenkasto svetlobo, ki nas boža podobno kot svetloba ognja. Z njo dosežemo v prostoru prijetno, domače vzdušje, zato se tudi najbolj pogosto uporablja. Nujna je tudi za posamezne “estetske” svetlobne poudarke – ko je razsvetljava bolj pomembna zaradi prijetnega videza doma, ne pa zaradi same funkcije. Najbolj prav pride v dnevni sobi in v jedilnici.
Nevtralna svetloba je primerna za najrazličnejše delo, zato jo uporabljamo na primer v pisarnah, doma pa v otroški sobi in v kuhinji.
Hladna modra svetloba, ki je najbolj podobna dnevni, omogoča zaznavanje barv z visoko kontastnostjo, zato jo uporabljamo pri nekaterih specifičnih aktivnostih – odlična je na primer za branje. Z njo opremite svoj bralni kotiček, pa boste lahko brali dlje, saj vaše oči ne bodo utrujene in bodo vaši možgani budnejši.
Seveda je pogosto potrebna kombinacija. Kot glavna naj se za spalnico uporablja led svetloba z rumenim odtenkom, da bomo v spalnici sproščeni in bomo lažje zaspali, če v postelji radi berete, pa naj bo na nočni omarici še lučka z modro svetlobo. V kopalnici uporabite nevtralno svetlobo, ki vas bo predramila, ob ogledalu pa modro, ob kateri se boste lahko bolj naravno naličili.