led-paneli-doma

 

Kaj so LED paneli?

Najbolj enostavno se LED paneli predstavijo kot vgradna led svetila (čeprav obstajajo tudi drugačna). Led paneli so po obliki in velikosti takšni, da jih brez težave vgradimo v spuščen strop, v katerem so že odprtine za svetila. Če je strop sestavljen iz kvadratnih plošč, eno od plošč enostavno zamenjamo s panelom. Lahko pa gre tudi za druge oblike, torej okrogle, ki se vstavijo v primerno odprtino.
Kakšno prednost imajo led paneli? V vaši pisarni ni več neestetskih svetil, ki niso v liniji s stropom. Led paneli so vstavljeni v sam strop in s spodnje strani v liniji stropa. Kadar je razsvetljava vključena, je videti, kot bi svetloba prihajala iz samega stropa.

Montaža in zamenjava LED panelov

LED paneli so v primerjavi s starimi svetili dvoje v enem: ohišje svetila in svetilni element (pri starih lučeh sijalka oziroma žarnica) sta neločljivo povezana celota. Potrebno jih je le vstaviti v stop. Kako poskrbimo za to? Najprej priključimo kabel led panela na električni kabel, nato led panel potisnemo v strop. Da led paneli ostanejo na mestu, skrbijo posebni zatiči. Torej za montažo ne potrebujete nobenega izvijača in vijakov.

Druge prednosti LED panelov

LED paneli so varčni

Seveda glede porabe električne energije, kar velja za vsa svetila. Po “voltaži” so skromni in veliko večino porabljene energije porabijo za svetlobo, medtem ko so jo stare pisarniške luči večji del za toploto. Precej boljša pa je tudi njihova usmerjenost svetlobe. Led paneli imajo posamezne svetilne diode nameščene tako, da svetijo navzdol, torej v prostor. Pri cevastih neonkah oziroma halogenkah pa se je svetloba oddajala na vse strani – tudi levo in desno ter navzgor, v strop, kjer svetloba ni bila niti malo potrebna. (Prav zaradi tega se je na zgornjo stran pogosto dodajalo srebrno kovinsko plast, ki je pomagala odbijati svetlobo navzdol.)

Bivalni prostori in razsvetljava

V bivalnih prostorih smo se od nekdaj posvečali videzu svetil in izbirali takšna, ki našega doma niso zgolj primerno osvetlila, temveč so pomagala tudi pri njegovi estetiki. V poslovnih prostorih, torej v pisarnah, pa je bil pomen videza od nekdaj zanemarjen. Svetila so predvsem morala opravljati svojo praktično funkcijo, zato so se uporabljala takšna, ki niso bila nikomur všeč – pogled proti stropu v pisarni je marsikoga z občutkom za lepo kar zmrazil, saj so bile na njem dolge cevaste neonke ali luči, vstavljene v kvadratno odprtino spuščenega stropa. Prav spuščen strop pa je tisti, kjer nam lahko danes pomagajo led paneli, s katerimi poskrbimo za izboljšavo videza in hkrati tudi za druge prednosti.