Gotovo ste že slišali, da so LED svetila veliko boljša kot klasična, saj so zelo učinkovita, hkrati pa skrbijo za prihranek. Odločitev, da bomo v svojem domu namestili svetilke, ki uporabljajo led tehnologijo, pa vsekakor ne more biti osnovana le na mnenjih brez podlage – zato si poglejmo, kaj sploh so led svetila in zakaj jih velja uporabljati.

Prednosti tehnologije, ki jo uporabljajo led svetila.
Lahko pri led svetilih govorimo o klasičnih lučeh? Da in ne. Vsako led svetilko namreč sestavlja večje število svetilnih diod, ne pa en sam svetilni element, vendar te diode še vseeno tvorijo skupek, ki je lahko v obliki svetilnega traku ali sijalke.

1. Pomembna prednost je gotovo v tem, da imajo led svetila dolgo življenjsko dobo. Če smo morali v stanovanju prej nekajkrat na leto zamenjati klasično žarnico in enkrat na leto poskrbeti za zamenjavo sijalke, bo to sedaj povsem odveč. S kakovostno led razsvetljavo lahko pričakujemo dolge ure delovanja, včasih tudi do sto tisoč ur.
2. Izjemen izkoristek energije. Ste vedeli, da klasična žarnica večino električne energije, ki jo porablja za svoje delovanje, pretvori v toploto, ne pa v svetlobo? Sijalke so precej bolj učinkovite, led svetila pa prinašajo še korak naprej. Kar 80% porabljene električne energije namreč porabijo za pravi namen, torej za oddajanje svetlobe.

3. Pri izboljšava ne gre nikoli brez finančnega prihranka – kadar ga nova tehnologija ne zagotavlja, namreč ni komercialno uspešna. Ne le, da led svetila porabljeno energijo ne spreminjajo v toploto, temveč je tudi porabijo precej manj. Led svetila so majhni porabniki po voltaži, zato jih pogosto uporabljamo tudi tam, kjer ni klasičnega električnega napajanja, na primer v avtodomih in avtomobilih. Manjša poraba seveda pomeni nižje stroške, kadar se porablja elektrika “na števec”.

4. Še en bistven element, ki sodobnim tehnologijam kot je led zagotavlja prednost, je dober vpliv na okolje. Led svetila so ekološka, saj v njih ni toksičnih materialov, prav tako pa jih je mogoče 100% reciklirati. Velja seveda, da je potrebno poskrbeti za primerno odlaganje led svetil v zbiralnike za reciklažo!

5. Bi radi osvetlili predmete, ki so jim posamezne valovne dolžine svetlobe nevarne? Led svetloba ne vsebuje infrardeče svetlobe in ima zelo malo ultravijolične svetlobe. Prav zaradi tega jo uporabljajo v industriji, kjer je potrebno preprečevati dostop UV svetlobe ter na primer v muzejih in galerijah.

6. Pri zunanji razsvetljavi ali razsvetljavi posebnih prostorov (hladilnica ali savna) je pogosto treba misliti na delovanje svetil ob ekstremnih temperaturah. Led svetila so v tem primeru idealna – zdržijo vse od polarne zime do vroče puščave.