led-zarnice

LED svetila so trenutno najvarčnejša svetila. Klasična svetila so bila energetsko potratna in so energijo v veliki meri spreminjale v toploto. Zamenjali smo jih z varčnimi svetili, ki porabijo manj, vendar pa so tudi ekološko oporečne (zaradi česar jih zbiramo v posebne zabojnike). Sedaj pa tudi te vse pogosteje menjamo z LED svetili, ki so še manjši porabniki, pretvarjajo skoraj vso energijo v svetlobo, hkrati pa so tudi ekološko sprejemljive – ne vsebujejo nevarnih snovi in jih je mogoče skoraj v celoti reciklirati.
Povprečnemu Slovencu je seveda najbolj pomembno, da mu lahko led svetila pomagajo, da letno porabi manj in s tem tudi plača manj. Kakšni so konkretni podatki?

LED svetila in prihranek pri uporabi

Za začetek je treba kupiti “žarnico”. Za klasično žarnico z močjo 75 W bi odšteli en evro. (V trgovini jo boste v resnici težko dobili.) Za sijalko, ki ima enako svetilnost v lumnih, bi izbrali sijalko z močjo okoli 18 – 25 W in zanjo odšteli dva do tri evre. Za led žarnico z enako svetilnostjo zadostuje 9 – 13 W, zanjo pa bi plačali do pet evrov. Sama cena pa seveda ni vse, kar šteje.
Kaj nam pravzaprav pove moč svetila? Govori o tem, koliko energije porabi. Navadna žarnica, ki jo uporabljamo 4 ure na dan bi porabila 110 kilowatnih ur na leto. Sijalka bi porabila pri enakih pogojih 26 do 36 kilowatnih ur energije, led svetilo pa 13 do 18 kilovatnih ur.

Kaj to pomeni v evrih?

Pri 0,08 evra za kilowat porabi ena žarnica 8,8 evra, sijalka 2,08 do 2,88 in led “žarnica” 1,04 do 1,44 evra. Recimo, da imate v svojem stanovanju 15 “žarnic”. Če so te klasične, boste za njihovo delovanje zgolj 4 ure na dan porabili 132 evrov, za sijalke 31,2 evra do 43,2 evra in za led svetila 15,6 do 21,6 evra. Razlika je že pri skromni domači osvetljavi očitna, še bolj pa se pozna v večjih prostorih – poslovnih, industrijskih, komercialnih.

led-ulicna-razsvetljava

Cena LED svetil

Nižja poraba električne energije

To ni edino, pri čemer prihranite. Ste vedeli, da so imele prav žarnice pričakovano življenjsko dobo okoli 1.250 ur? Pri uporabi štiri ure na dan je bilo treba žarnico zamenjati vsakih 312 dni, torej enkrat letno. LED svetila pa imajo precej daljšo življenjsko dobo, nekatera tudi do 100.000 ur. Običajno led svetilo, ki ga kupimo za domače potrebe, običajno traja do 25.000 ur – torej bi našo led “žarnico” zamenjali le vsakih 17 let. Pri eni sami bi torej plačali 4 evre več kot za navadno žarnico, v roku 17 let pa bi prihranili pri eni sami žarnici 12 evrov oziroma pri 15 “žarnicah” v svojem domu 180 evrov.