Računalniška tomografija z zobnim stožcem (CT) je posebna vrsta rentgenske opreme, ki se uporablja, kadar redne zobne ali obrazne rentgenske slike ne zadostujejo, takrat nastopi 3D slikanje zob. Vaš zdravnik lahko s to tehnologijo proizvede tridimenzionalne (3-D) slike zob, mehkih tkiv, živčnih poti in kosti v enem samem skeniranju. Ta postopek zahteva malo ali nič posebne priprave. Povejte svojemu zdravniku, če obstaja možnost, da ste noseči. Nosite ohlapna, udobna oblačila in nakit pustite doma. Morda boste morali nositi obleko.

Kaj je CT zobne grede?

Računalniška tomografija z zobnim stožcem (CT) je posebna vrsta rentgenskega aparata, ki se uporablja v situacijah, ko redni zobni ali obrazni rentgenski pregledi ne zadostujejo. Ne uporablja se rutinsko, ker je izpostavljenost sevanju s tem skenerjem bistveno večja od običajnih rentgenskih slik. Več informacij o rentgenskih žarkih najdete na strani Varnost. Ta vrsta CT skenerja uporablja posebno vrsto tehnologije za ustvarjanje tridimenzionalnih (3-D) slik zobnih struktur, mehkih tkiv, živčnih poti in kosti v kraniofacijalnem področju v enem samem skeniranju. Slike, pridobljene s CT stožčastim snopom, omogočajo natančnejše načrtovanje obdelave. Na izpit bi morali nositi udobna, ohlapna oblačila. Med postopkom vam lahko damo obleko.

Ali lahko nosim nakit med 3D slikanjem zob?

Kovinski predmeti, vključno z nakitom, očali, zobnimi protezami in lasnicami, lahko vplivajo na CT slike zato jih morate pustiti doma ali odstraniti pred izpitom. Morda boste morali odstraniti tudi slušne pripomočke in odstranljivo zobozdravstveno delo. Ženske bodo morale odstraniti nedrčke, ki vsebujejo kovinsko podlogo. Morda boste morali, če je mogoče, odstraniti morebitne piercinge ali druge uhane po telesu. Da bo 3D slika vaših zob kolikor se da natančna pridite v kostimu Adama in Eve. Seveda bo vse to mogoče opraviti pri nas v kabini s popolno anonimnostjo.

Resultado de imagem para tooth 3d scanning machine

Razlika med 3D slikanjem zob in CT slikanjem

Stožčasti CT ni enak kot običajni CT. Vendar pa se CT lahko uporablja za izdelavo slik, ki so podobne tistim, ki jih proizvajajo konvencionalne CT slike. S stožčastim snopom CT se rentgenski žarek v obliki stožca premika okoli pacienta, da se proizvede veliko število slik, imenovanih tudi pogledi. CT skenira in CT stožčasti žarek ustvarjata visoko kakovostne slike. CT je bil razvit kot sredstvo za izdelavo podobnih tipov slik, vendar z veliko manjšo in cenejšo napravo, ki bi jo lahko namestili v ambulanto. Stožec CT zagotavlja podrobne slike kosti in se izvaja za oceno bolezni čeljusti, zobovja, kostnih struktur obraza, nosne votline in sinusov.

Kakšne so običajne uporabe postopka?

CT se uporablja za načrtovanje ortodontskih problemov. Uporaben je tudi za bolj zapletene primere, ki vključujejo:

  • kirurško načrtovanje za prizadete zobe.
  • diagnosticiranje motnje temporomandibularnega sklepa (TMZ).
  • natančno nameščanje zobnih vsadkov.
  • ovrednotenje čeljusti, sinusov, živčnih kanalov in nosne votline.
  • odkrivanje, merjenje in zdravljenje tumorjev čeljusti.
  • določanje strukture kosti in usmerjenosti zob.
  • ugotavljanje izvora bolečine ali patologije.
  • cefalometrična analiza.
  • rekonstruktivna kirurgija.

Kako naj se pripravim?

CT pregled s stožčastim snopom ne zahteva posebne priprave. Ženske morajo vedno obvestiti svojega zobozdravnika ali peroralnega kirurga, če obstaja možnost, da so noseče. Več informacij o nosečnosti in rentgenskih žarkih najdete na strani Varnost.

Želite izvedeti več?

https://rtgstudio.si/