Led razsvetljava: 5 zanimivih dejstev

Led razsvetljava: 5 zanimivih dejstev

Da je LED razsvetljava priporočljiva za osvetlitev tako notranjih kot zunanjih stanovanjskih in gospodarskih oziroma komercialnih prostorov zaradi nizke porabe in s tem majhnih stroškov, gotovo že veste. Pripravili pa smo vam še nekaj zanimivih dejstev, ki so nekoliko manj znana, in zaradi katerih vam bo led razsvetljava postala še bolj všeč.
1. Led razsvetljava ni nova!
„Novo“ vrsto razsvetljave je že leta 1962 izumil Nick Holonyak, ki je razvil led svetilko v času svojega službovanja v podjetju General Electrics. Preden so iz njegovega odkritja nastale vsakdanje uporabne led „žarnice“ pa je trajalo kar dolgo – pri nas jih uporabljamo v vsakdanji uporabi šele zadnjih pet let. „Modra“ led razsvetljava pa je izum Japonca Shuji-ja Nakamure, ki se jo je leta 1994 domislil za japonskega proizvajalca bazenov – in ga manj kot desetletje kasneje zaradi tega iztožil za 8,1 milijona dolarjev. Prvo podjetje, ki je sicer masovno izdelovalo led svetila je bilo Monsanto, led svetila pa so bila namenjena za indikatorje na raznih zaslonih.
2. Napredna avtomobilska industrija.
Danes ni več nič posebnega, če se v avtomobilih uporablja led razsvetljava – področje prometa je bilo namreč prvo, ki je vzelo led tehnologijo za svojo. Že od leta 1984 se led razsvetljava uporablja pri semaforjih, signalnih lučkah in zavornih lučeh avtomobilov.
3. Koliko bi prihranili z izključno uporabo led svetil?
Težko je oceniti, koliko bi prihranil cel svet ali posamezna država, če bi se povsod, kjer je potreben umetni vir svetlobe, odločili za led razsvetljavo. Znano pa je, da bi po ocenah zgolj z zamenjavo polovice vseh klasičnih božičnih lučk za led lučke pri njih prihranili kar 17,2 bilijona dolarjev.
4. Led razsvetljava malim živalicam ni privlačna.
Da je led svetloba drugačna od tiste, ki jo oddajajo halogenske, neonske ali klasične žarnice, je hitro opazno tudi v praksi. Kadar se led razsvetljava uporablja za osvetljevanje pokvarljivih živil (na primer salame v delikatesi), je na njih precej manjše število bakterij. Če klasična svetila na svoji poletni terasi zamenjate z led lučmi, pa bo manj težav z nadležnimi žuželkami. Zakaj? Led svetila ne oddajajo infrardeče svetlobe in v primerjavi z navadnimi tudi minimalno ultravijolične svetlobe, zato se bakterije razmnožujejo počasneje, žuželkam pa svetloba ni tako privlačna.
5. Z led žarometi vidimo bolje.
Še en podatek, ki se nanaša na avtomobile! Gotovo ste tudi sami kdaj pomislili, da so led svetila v avtomobilih nadloga – zlasti če naproti vozeči avto pozabi izključiti dolge luči in vas te povsem oslepijo. S stališča voznika uporabnika pa so odlične. Led svetloba namreč naredi barve precej bolj izrazite kot svetloba iz klasičnih avtomobilskih žarometov. Slika je tako boljša – oziroma je boljši naš vid, kar je bistveno za varno vožnjo.