Ali se industrijska LED razsvetljava splača?

Ali se industrijska LED razsvetljava splača?

V industriji je pravilna LED razsvetljava pomembna zaradi zagotavljanja primernih pogojev dela in predvsem varnosti. Velika industrijska podjetja tudi na račun osvetljave porabijo precej sredstev za plačilo računov za električno energijo, in ker ta predstavlja tolikšen strošek, je potrebno vedno razmišljati o racionalizaciji, ki se lahko doseže z odločitvijo za sodobne tehnologije. Ena odličnih možnosti je industrijska led razsvetljava, kateri lahko dodamo še nekaj drugih rešitev.

Osnovne prednosti, ki jih prinaša industrijska led razsvetljava

Prvo, na kar pomislimo, je seveda znižanje stroškov. Led svetila so izjemno varčna oziroma porabijo malo elektrike, in če boste vsa svetila v proizvodnji in v pisarnah zamenjali z led tehnologijo, boste hitro opazili prihranek. Led svetila pa so poleg tega tudi izjemna glede življenjske dobe. Najboljša zagotavljajo delovanje tudi do 100.000 ur, kar pomeni, da ne bo več potrebno vsak dan zamenjati po nekaj sijalk, kar je v velikih proizvodnih obratih sicer stalnica. To pomeni manj dela, pa tudi manj stroškov z nakupom svetilnih elementov.

led-svetila-industrijska
Industrijska led razsvetljava je v nekaterih panogah potrebna tudi zaradi zagotavljanja kakovosti. Led svetila ne oddajajo IR svetlobe in zgolj zanemarljivo UV svetlobe, kar pomeni, da jih lahko uporabljamo tudi tam, kjer bi obe vrsti svetlobe vplivali na izdelke. Pogosto to velja na primer za kozmetično ali farmacevtsko industrijo, kjer so nekatere snovi oziroma sestavine na UV svetlobo občutljive. Enako velja za živilsko industrijo. Led razsvetljava je prav zaradi odsotnosti oddajanja teh dveh valovnih dolžin dokazano najboljša rešitev za preprečevanje hitrega razraščanja bakterij in preprečevanje privlačnosti za žuželke.

Toplota LED žarnic

Ste se kdaj dotaknili led svetila in ugotovili, da se pri tem ne opečete? Res je, led razsvetljava je hladna razsvetljava, saj se energija ne pretvarja v toploto. To je dodatna prednost za obrate, kjer prihaja v procesu dela že sicer do nastanka veliko toplote in je tako potrebno prostore ves čas hladiti. Če jih ogrevajo že stroji, ni nobene potrebe, da temperaturo zvišujejo še luči, klimatske naprave pa zato delajo še bolj na polno.
Sicer pa gotovo veste, da led svetila dobro prenašajo ekstremne temperature. Namestite jih v hladilnici ali v kotlovnici – mraz in vročina jim ne škodita.

Dodatne LED rešitve, ki se vedno obnesejo

Dodatno znižanje računov za električno energijo si lahko omogočite tako, da se led razsvetljava napaja naravnost iz sončnih celic. Poskrbite tudi, da prostori niso osvetljeni po nepotrebnem. Na dovozih, v skladiščih in drugod, kjer ni potrebe po stalni osvetlitvi, namestite led reflektorje s senzorjem, ki bodo aktivirali svetilo le takrat, ko zaznajo gibanje.