Zdravstvene težave pri uporabi hidravličnih priključkov in tekočin

Ljudje se po večini lahko izpostavimo kemikalijam v hidravličnih priključkih. Izpostavljenost kemikalijam je lahko posledica vdihavanja, zaužitja ali dotika tekočine. Obstajajo primeri ljudi, ki med rokovanjem s hidravličnimi priključki trpijo zaradi draženja kože ali šibkosti v rokah. Obstajajo tudi primeri črevesne krvavitve, pljučnice ali smrti zaradi zaužitja tekočine iz hidravličnega priključka, čeprav ni poročil o resnih nevarnostih pri vdihavanju hidravlične tekočine. Zdravniki in strokovnjaki opozarjajo, da previdnost nikoli ni odveč.

Podobno kot pri zaužitju se lahko tekočine nenamerno vbrizgajo tudi v kožo. To se zgodi, ko je cev hidravličnega priključka pod visokim tlakom odklopljena in strupene tekočine puščajo sledi na koži. Če v hidravlični cevi pride do majhnega puščanja in pri njem nekdo teče po njej, pri 2000 psi, lahko z lahkoto naletijo na vbrizg hidravlične tekočine in se morda niti ne zavedajo, da se je to zgodilo, dokler se gangrena ne začne širiti.

visokotlačni priključki

Požarne nevarnosti

Pri delu s hidravlično tekočino obstaja velika verjetnost, da se hidravlična tekočina segreje na visoke temperature. Očitno je, da bo večina hidravličnih tekočin na osnovi nafte gorela in tako ustvarila eksplozije in opekline.

Okoljski problemi

Druga nevarnost, ki jo predstavljajo hidravlične tekočine, je, da ta ko hidravlični priključek ali cev puščata, lahko kemikalije tekočin ostanejo na vrhu zemlje ali se potopijo v zemljo. Če se kemikalije mešajo v vodnem sistemu, se bodo potopile na dno. V takih primerih lahko kemikalije tam ostanejo več kot eno leto. Vodno življenje lahko absorbira toksično hidravlično tekočino, kar vodi do bolezni ali smrti živali ali karkoli višjega v prehranjevalni verigi. Na primer, sokol, ki poje ribo, ki je bila okužena s hidravlično tekočino, lahko zboli.

Težave s teksturo tekočine iz hidravličnega priključka

Čeprav sluzasta tekstura hidravličnih tekočin morda ne izgleda kot nevarnost ali problem, lahko razlitje povzroči, da oseba zdrsne in pade. Tudi, ko je na rokah osebe tekočina, lahko povzroči, da se med vzpenjanjem na napravi zdrsne. Prav tako lahko povzroči, da upravljavec izgubi krmiljenje.

hidravlicni-prikljucki-interlock

Varnostni ukrepi

Vpletene so številne nevarnosti, kot so draženje kože, požari, eksplozije, okolijska škoda in spolzko delovno mesto. Vendar je za delovanje mnogih strojev potrebno veliko hidravličnih tekočin. Zato je pri uporabi teh tekočin potrebno upoštevati določene previdnostne ukrepe. S pravilnim poznavanjem teh nevarnosti je lahko delo s hidravlično tekočino varno. Da bi preprečili draženje kože, je treba takoj oprati kontaminirano kožo. Prav tako je potrebno, da oblačila ostanejo čista.

Pri uporabi hidravličnih priključkov je v pomoč tudi nošenje mask in rokavic. Da bi se izognili nevarnostim za okolje, obstaja možnost biorazgradljive hidravlične snovi, čeprav je dražja. Da bi se izognili požaru, je treba materiale in tekočine, namočene v hidravlično tekočino, hraniti v zaprtih kovinskih posodah in odlagati na ustreznih mestih. S hidravličnim priključkom, če boste uporabili karton ne bo prišlo do puščanja.

Ali vas zanima več? Preberite si na: www.hidra.si